Pròleg de "Las grandes películas del cine español"

Sempre he pensat que l’ofici més vanitós del món era el del cine. Ens agrada que ens obsequien amb guardons; com més, molt millor rebuts i airejats. Jo mateix acabe d’estar seleccionat amb tres pel·lícules entre les deu millors del cine espanyol pel grup més selecte dels nostres historiadors del cine. I lògicament estic unflat d’orgull, però també reconec que no són premiats els deu millors cirurgians del nostre país, ni els deu millors jutges o advocats.

No obstant això, dins de la nostra supèrbia, hi ha estranyes i contradictòries reaccions com, per exemple, les dels actors que, sent els més biològicament creguts, encara no s’han adonat que la qualitat i l’èxit de la pel•lícula es deurà a ells per damunt dels directors, guionistes, càmeres, etc.

D’altra banda, em sent orgullós d’entrar en esta selecció, en la qual m’empara la nacionalitat dels que han triat estes pel•lícules, ja que a l’estranger la meua obra cinematogràfica, amb una saturació de diàlegs, no ha sigut doblada i, per tant, tampoc molt ben entesa. Això ho vaig comprovar en el Festival de Moscou, quan una intèrpret anava traduint simultàniament la pel·lícula i als deu minuts sentim un soroll acompanyat d’un crit, el so de la traducció va desaparéixer i els que van entrar a la cabina la van trobar estesa en terra xanglotant histèrica. Em vaig adonar, amb este incident, que les meues pel·lícules no podien ser assimilades fora d’Espanya.

Però la importància per a mi és el meu país i, els agrade o no, només en la meua llengua puc estar segur que se’m puga entendre totalment. I la meua satisfacció és que els crítics hagen entés eixa estranya ràbia que hi ha darrere de les meues comèdies.

En fi, després del meu comiat, només pense, amics historiadors, en el vostre espant en haver de seleccionar, a partir d’ara, deu pel•lícules entre les tres o quatre mil rodades fins amb els telèfons mòbils. Però si teniu temps i coratge, algú se sentirà tan feliç com ho estic jo en este moment.

Luis García Berlanga

Madrid, juliol de 2006

* Pròleg de "Las grandes películas del cine español". Magí Crusells, Rafael de España i José María Caparrós Lera. Ediciones JC, Madrid, 2007.


Any
2007

Idioma
Español